فهرست مطالب

روابط خارجی - پیاپی 43 (پاییز 1398)

فصلنامه روابط خارجی
پیاپی 43 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • بهادر غلامی* صفحات 5-36

    مجموعه ای از عوامل با محوریت اصلی انسان در چند سده اخیر باعث شده تا فضای جغرافیایی جهان، تحولات اساسی را در ابعاد مختلف تجربه کند؛ تحولاتی که برآیند و ماحصل آن، تغییر در اقلیم جهان بوده است. تغییرات اقلیمی پیامدهایی را در ابعاد مختلف برای جهان به همراه دارد، از جمله مهم ترین آنها در حوزه امنیت بین المللی می باشد. هدف پژوهش حاضر که با استفاده از روش توصیفی _ تحلیلی انجام یافته، بررسی پیامدهای تغییرات اقلیمی در این حوزه می باشد. نتایج پژوهش نشان می دهد تاثیرپذیری امنیت، به ویژه امنیت بین المللی، از تغییر اقلیم بسیار زیاد است، زیرا اقلیم شکل دهنده ویژگی ها و کارویژه های فضاهای جغرافیایی جهان است. لذا ثبات و نظم طبیعی نسبی حاکم بر جهان و کشورهای آن به دلیل ثبات اقلیمی آن در طول دهه های اخیر بوده است و اگر تغییراتی در آن صورت گیرد، بی ثباتی و ناامنی حاکم خواهد شد و تهدیدات مختلفی را ایجاد یا تشدید خواهد کرد. به گونه ای که می توان گفت بزرگ ترین و خطرناک ترین تهدید فعلی و آینده کره زمین، تغییرات اقلیمی است و پیامدهای آن به مراتب بیشتر از هر جنگی است. از مهم ترین چالش های تغییرات اقلیمی برای امنیت بین المللی می توان به خطر افتادن کل یا بخشی از قلمروهای ملی کشورهای ساحلی و جزیره ای، ایجاد و تشدید بی ثباتی و ناامنی بین المللی، ظهور و گسترش تروریسم و افراط گرایی، ایجاد یا تشدید اختلافات و منازعات مرزی دریایی، تضعیف امنیت دریایی، ایجاد و تشدید بحران های بین المللی مهاجرت و آب، ایجاد یا گسترش حکومت های ضعیف و شکننده، تغییر در موقعیت و اهمیت ژیوپلیتیکی برخی از مناطق مهم جهان، به خطر افتادن تجارت بین المللی، افزایش رقابت های بین المللی و... اشاره کرد. شایان ذکر است تغییرات اقلیمی باعث شکل گیری مسیرهای جدید دریایی و برای برخی از مناطق و کشورهای جهان به ویژه قطب شمال به ایجاد فرصت هایی منجر می شود.

    کلیدواژگان: تغییرات اقلیمی، افزایش سطح دریاها، امینت بینالملل
  • فرهاد قاسمی* صفحات 37-66

    قدرت و بازتولید آن، پرسمانی دیرینه در ادبیات روابط بین الملل است. ژیوپلیتیک، دستیابی، مهار یا بهره مندی از سرزمین را به عنوان راه برجسته قدرت یابی مطرح می کند. ژیوپلیتیک مراحل گوناگون تکامل را طی کرده است؛ هستی جهان های کوچک ناهمسان از یکدیگر تا سازه های سلسله مراتبی و به تازگی سازه های شبکه ای، مراحل چنین دگردیسی ای را نشان می دهد. سازه های ژیوپلیتیک، بر گشتگاه قدرت های بزرگ و فراهم کردن زمینه قدرت خواهی آنها شکل گرفته اند. دگرگونی سیستم بین الملل، بر ژیوپلیتیک و سازه های آن تاثیر گذاشته و در چهره شبکه های آشیانه ای نمایان شده که پویش قدرت و سازوکارهای علی قدرت در آنها، ناهمسان از گذشته است. ادبیات حوزه روابط بین الملل، هرچند تلاش نموده اند برای تبیین واقعیت های نوپدید ژیوپلیتیک دیدگاه های نوینی را مطرح کنند، در تبیین سازوکار تولید قدرت در وضعیت پیچیدگی ناتوان بوده اند. به همین سبب این پرسش بنیادین مطرح می شود که «با نگاه به وضعیت پیچیدگی سیستم بین الملل، سازوکارهای تولید قدرت، از راه ژیوپلیتیک چگونه است؟». ژیوپلیتیک به پدیده سیستمی تبدیل شده و از حالت جفت پایگی مبتنی بر روابط میان قدرت های بزرگ خارج شده است و قواعد نظریه «پیچیدگی _ آشوب» بر تولید قدرت در شبکه ژیوپلیتیک حاکم است. این موضوع که قدرت چگونه خود را در وضعیت پیچیدگی بازتولید می کند، می تواند به دیدگاه نوآورانه ای درباره سازوکارهای قدرت و بازتولید آن در وضعیت ژیوپلیتیک شبکه ای منجر شود. این موضوع محور و دغدغه اصلی پژوهش حاضر است. پیچیدگی و شبکه به عنوان دیدگاه نظری نوین، پایه و اساس یک انقلاب علمی را در زمینه ژیوپلیتیک و قدرت فراهم می کند. نوشتار حاضر، الگوی نظری نوینی را در چهارچوب مفهومی ژیوپلیتیک شبکه ای و سازوکارهای علی تولید قدرت در شبکه یادشده را بر پایه قواعد پیچیدگی ارایه می کند.

    کلیدواژگان: پیچیدگی، ژئوپلیتیک، شبکه ژئوپلیتیک، سیاست بین الملل، قدرت
  • رحمت حاجی مینه*، محمد استادولی صفحات 67-96

    در سال های اخیر، با روی کار آمدن حزب "عدالت و توسعه" ترکیه به یک بازیگر فعال در جهان تبدیل شده است، به گونه ای که در جنبه های مختلف بین المللی، ضمن توجه به متحدان غربی خود، بیشترین میزان استقلال در تصمیم گیری را نشان داده است. از این رو در راستای تحقق "عمق استراتژیک" این کشور، سیاست های ترکیه نسبت به "آمریکای لاتین و حوزه کاراییب" نسبت به گذشته تغییر کرد و به صورتی ویژه درآمد. ونزویلا نیز به سبب داشتن نقش محوری در زمینه های اقتصادی، انرژی و ایدیولوژی یکی از مهم ترین کشور های منطقه آمریکای لاتین است که در قرن جدید در همکاری های فرامنطقه ای پیش رو بوده است. بر این اساس صرف نظر از مخالفت های متحدان سنتی ترکیه، فضا برای همکاری های اقتصادی میان آنکارا و کاراکاس شکل گرفت. این موضوع سبب شد تا ترکیه، به ویژه در سال هایی که ونزویلا با بحران مواجه شده، از این کشور حمایت های سیاسی نیز به عمل آورد. لذا سوال اصلی این نوشتار «چرایی حضور ترکیه در آمریکای لاتین و به ویژه در ونزویلا» است. فرضیه اصلی نیز بدین شکل است که ترکیه در چهارچوب «نیولیبرالیسم» در روابط بین الملل درصدد گسترش نفوذ سیاسی و اقتصادی در ونزویلا و به تبع آن در منطقه آمریکای لاتین بوده است. پس از این نفوذ، آنچه آنکارا به عنوان هدفی بلند مدت اندیشیده ، نشان دادن چهره ای فعال و تاثیرگذاری سیاسی در عرصه بین الملل است.

    کلیدواژگان: ترکیه، ونزوئلا، سیاست خارجی، آمریکای لاتین، همکاری اقتصادی
  • احسان یاری*، حسن خوش‏گفتار صفحات 97-131

    تحولات در برنامه موشکی ایران در سال‏های اخیر، توجهات زیادی را در محیط بین المللی و منطقه‏ای به خود اختصاص داده است. باوجود آنکه جمهوری اسلامی ایران توانایی موشکی خود را بارها دفاع از کشور و بازدارنده اعلام کرده، اما این توسعه، همواره نگرانی ها و واکنش‏هایی را در عرصه منطقه ای و بین المللی فراهم آورده و با پیامدهایی همراه بوده است. هدف پژوهش حاضر، بررسی پیامدهای توسعه صنایع موشکی جمهوری اسلامی ایران، بر سیاست های دفاعی _ امنیتی شورای همکاری خلیج فارس است؛ لذا این پژوهش با تمرکز بر شورای همکاری خلیج فارس، این پرسش را مطرح می‏سازد که «توسعه صنایع موشکی ایران چه تاثیری بر سیاست های دفاعی _ امنیتی شورای همکاری خلیج فارس داشته است؟». یافته‏های تحقیق نشان دادند که تلاش برای تقویت توان نظامی از طریق خریدهای گسترده تسلیحات نظامی و استقرار سپر دفاع موشکی، ایتلاف سازی‏های امنیتی و همچنین تقویت همکاری نهادی از مهم ترین پیامدهای توسعه موشکی ایران در سیاست‏های دفاعی _ امنیتی شورای همکاری خلیج‏فارس بوده است. روش پژوهش، توصیفی _ تحلیلی می‏باشد و داده‏های مورد نیاز به شیوه کتابخانه‏ای و از منابع مختلف از جمله کتاب ها، مقالات و وب‏سایت‏های معتبر گردآوری شده است.

    کلیدواژگان: ایران، شورای همکاری خلیج فارس، صنایع موشکی، تسلیحات نظامی، نهادگرایی
  • هادی ترکی*، ارسلان قربانی شیخ نشین صفحات 133-160
    سازوکار در حال شکل گیری اجماع پکن منجر به تقابلی نظم بخش با اجماع واشنگتن شده است. این رقابت به خصوص در زمینه اقتصادی بین آمریکا و چین شدت گرفته که نباید خارج از منابع، ایده و نهاد آن را بررسی کرد. شاید این اجماع در نظر به دنبال ایجاد یک نظم و هژمونی نباشد، عملا در منابع مالی، ایده و نهاد گویای چیز دیگریست؛ به عبارتی اجماع پکن هرچند بیشتر به دنبال سازوکاری اقتصادی است، در فرهنگ، سیاست، ایدیولوژی و نهادسازی نیز در حال شکل گیری است. اجماع پکن علاوه بر اینکه بر تولید ناخالص سرانه تاکید دارد، به سبک زندگی و کیفیت آن، فرهنگ و تعامل با دیگران در نظام بین الملل در قالب منابع، نهادها و منابع مالی نیز توجه دارد که می تواند شروع یک شیوه جدید در ساختار بین الملل باشد. پرسش اصلی این پژوهش عبارت است از «اجماع پکن چگونه به عنوان جایگزین یا تکمیل کننده نظم هژمونیک بین المللی در حال ظهور است؟» برای دستیابی به پاسخ این پرسش از روش تحقیق تبیینی _ تحلیلی با استناد به منابع کتابخانه ای و اینترنتی و از نظریه «نیوگرامشی در روابط بین الملل» بهره برده ایم. از نظر نویسندگان مقاله، اجماع پکن از طریق تاکید بر ایده ها و نهادهایی متمایز با نظم هژمونیک نیولیبرال و نیز گسترش منابع مالی و پولی به حوزه های پیرامونی، جایگزین یا دست کم تکمیل کننده نظم هژمونیک است که از اقتصاد شروع شده است.
    کلیدواژگان: اجماع پکن، اجماع واشنگتن، چین، نظم نئولیبرال، قدرت اقتصادی
  • ابراهیم یوسفی راد، فرهاد درویشی سه تلانی* صفحات 161-195
    این مقاله به تجزیه و تحلیل مقایسه ای "راهبرد کلان" حاکم بر سیاست خارجی بوش، اوباما و ترامپ در بازه زمانی سال های 2000 تا 2020 می پردازد. فرض مقاله این است که راهبرد کلان سه رییس جمهور اخیر آمریکا در مقوله واقع گرایی قرار می گیرند. روش انجام پژوهش به صورت تحقیق کتابخانه ای است به این صورت که حجم گسترده ای از منابع دست اول انگلیسی و نیز برخی منابع فارسی در خصوص پرسش مقاله گردآوری و مطالعه شدند، به نظر می رسد که راهبرد سیاست خارجی بوش واقع گرایی همراه با رگه هایی از دیپلماسی اجبار، جنگ پیش دستانه و مبارزه با تروریسم است. از سوی دیگر، راهبرد سیاست خارجی اوباما، ظاهرا ادامه خط اصلی سیاست خارجی بوش یعنی واقع گرایی، اما در مورد اوباما همراه با رگه هایی از اینترناسیونالیسم، تعامل (درگیرسازی) و چندجانبه گرایی است و راهبرد سیاست خارجی ترامپ، ادامه خط اصلی سیاست خارجی اوباما یعنی واقع گرایی، همراه با رگه هایی از نوانزواگرایی و یک جانبه گرایی است. برای تبیین تفاوتهای راهبرد کلان این سه رییس جمهور و ارایه یک مدل مفهومی، از دستاوردهای علوم شناختی، به ویژه نظریه «نوع نخست» النور راش و نظریه «شباهت های خانوادگی» ویتگنشتاین کمک گرفتیم. در این نوشتار مقوله واقع گرایی را به مثابه مجموعه ای از ویژگی ها در نظر گرفتیم که راهبرد کلان سیاست خارجی بوش، اوباما، ترامپ یا هر رییس جمهور واقع گرای دیگر لزوما همه این ویژگی ها، و تنها این ویژگی ها، را دارا نیست؛ بلکه برآیند آن در این مقوله جای می گیرد. نتیجه، ارایه مدلی میان رشته ای برای تعیین راهبرد هر یک از این سه رییس جمهور در سیاست خارجی است که برای نخستین بار در این پژوهش عرضه می شود.
    کلیدواژگان: راهبرد کلان، سیاست خارجی آمریکا، جرج بوش، باراک اوباما، دونالد ترامپ، نظریه نوع نخست، نظریه شباهت های خانوادگی
|
  • Behador Gholami * Pages 5-36

    A set of factors with a focus on human in recent centuries has caused the global geographic space experience major changes in various aspects, such a change that its outcome and result is the change in climate of the world. Climate change has various consequences for the world that among the most important in international security domain. In this regard, the present study employing a descriptive-analytical method, seeks to review this consequences. The results show that the security, especially international security, is so much under influential of the climate change, because climate shape the characteristics and functions of geographical spaces of the world. Therefore, the relative stability and order of the world and its countries has been due to its climate stability over recent decades, and if changes are made, instability and insecurity will prevail and will create or exacerbate various threats. It should say, the biggest and most dangerous threat of current and future of the earth is climate change and its consequences are far more than any war. The most important challenges of climate change for international security include: Endangering the all or part of territory of the coastal and island states, creation and intensification of international instability and insecurity, emerging and spreading of terrorism and extremism, creating or exacerbating of maritime boundaries disputes, weakening of the maritime security, creating and exacerbating of international migration and water crises, creating or expanding weak and fragile states, changing the geopolitical position and importance of some of the important regions of the world, the threat of international trade, increased international competition and so on. It is worth noting that, climate change is shaping some new maritime routes and creates opportunities for some regions and countries of the world, especially the Arctic.

    Keywords: Climate Changes, International Security, Sea level rise
  • Farhad Ghasemi * Pages 37-66

    Power and its reproduction is a long-standing dilemma in the literature of International relations. Geopolitics in the classical perspective refers to the acquisition, control, or exploitation of land as a prominent way of gaining power. it has undergone various phases of evolution, from the existence of distinguished small worlds to hierarchical structures and, more recently, network structures. Its construction is shaped by great powers and in this way, it services to satisfy their power-seeking. The evolution of the international system has affected geopolitics and its construction and has been reflected in the geopolitical nested network in which the dynamics of power and its causal mechanisms are distinguished from the past. Although the international relations literature has tried to provide new perspectives to explain the new geopolitical realities, they have been unable to explain the mechanism of power generation in a complex situation. That is why the main question of this article has arisen; and the question is ‘what is the mechanism of power generation through geopolitics, given the complexity of the international system? Geopolitics has shifted from a pairwise state based on relationships between great powers to a system _ network phenomenon. How power reproduces itself in a state of complexity can lead to an innovative view of the mechanisms of power and its reproduction in the geopolitical networks. This is the focus and main concern of this article. The complex network as an emerging theoretical perspective provides the basis for a scientific revolution in the field of geopolitics and power. This article presents a new theoretical model in the conceptual framework of the geopolitical network and explains the causal mechanisms of power generation in this type of network based on the complexity rules.

    Keywords: complexity, Geopolitics, Geopolitical Network, international politics, Power
  • Rahmat Hajimineh *, Mohammad Ostadvali Pages 67-96

    In recent years, with the arrival of the Justice and Development Party, Turkey has become an active player in the world, so that in several international aspects, while paying attention to its Western allies, it has the most degree of independence in making its decisions. Therefore, according to its "strategic depth", Turkey's foreign policies towards Latin America and the Caribbean became particularly significant. Venezuela is one of the most important countries in the Latin American region, which has participated in trans-regional cooperation in the new century, due to its central role in the fields of economy, energy and ideology. So, without paying attention to the opposition of Turkey's allies, the atmosphere of negotiation was shaped by the economic cooperation between Ankara and Caracas. This has led Turkey to give it political support, especially in the years when Venezuela faced a crisis. Therefore, the main question of this article is the reasons for Turkey's presence in Latin America, and especially in Venezuela. The main hypothesis is that Turkey has sought to expand its political and economic influence in Venezuela and, consequently, in the Latin American region, in the context of neoliberalism in international relations. Following this influence, what Ankara considers a long-term goal is to show an active and influential figure in the international arena.

    Keywords: Turkey, Venezuela, Foreign Policy, Latin America, Economic Cooperation
  • Ehsan Yari *, Hasan Khoshgoftar Pages 97-131

    The evolutions of Iran’s missile program in recent years has received a lot of attention in international and regional environment despite that Islamic republic of Iran has reportedly announced that its missile capacity is defensive and deterrent, but this development always provided tensions and reactions in regional and international arena and accompanied with consequences. The aim of this research is examining the consequences of Islamic republic of Iran’s development in missile industry on the Persian Gulf cooperation council’s security-defensive politics. So this research by focus on the Persian Gulf cooperation council, articulates this question that what is the effects of Iran’s development in missile industry on the Persian Gulf cooperation council’s security-defensive politics? The findings of the research show that on attempt to strengthen military capability through massive arms purchases and development of missile defense shields, security coalition and enhance of institutional cooperation are the most important effects Iran missile development in the Persian Gulf cooperation council. The research method is descriptive – analytical and required data was collected in a library way and various sources including articles and authored websites.

    Keywords: Iran, GCC, missile industries, Military weapons, Institutionalism
  • Hadi Torki *, Arsalan Ghorbani Sheikh Nashin Pages 133-160
    The emerging Beijing Consensus Mechanism has led to a systematized confrontation with the Washington Consensus. This rivalry  between the United States and China has intensified, especially in the area of economy, which could not be considered regardless of resources, idea and institution. This consensus ,apparently, may not seek to establish order and hegemony, but in practice in financial resources, ideas and institutions is somewhat else. In other words; although the Beijing Consensus is more about economic mechanisms, it is also taking shape in culture, politics, ideology and institutionalization. In addition to emphasizing per capita GDP, the Beijing Consensus also considers its lifestyle and quality, culture and interaction with others in the international system in the form of resources, institutions and financial resources, which could be the beginning of a new way in the international structure. The question of the article is that; How is the Beijing Consensus emerging as an alternative or complement to the international hegemonic order? This article, we have used the explanatory-analytical research method with reference to library and Internet resources and we have applied the theory of Neo-Gramsci in international relations. From view point of writers, the Beijing Consensus by emphasizing ideas and institutions distinct from the neoliberal hegemonic order, as well as expanding financial and monetary resources to peripheral areas, replaces or at least complements the hegemonic order that began in economics.
    Keywords: Beijing Consensus, Washington Consensus, China, Neoliberal Order, Economic Power
  • Ebrahim Yousefi Rad, Farhad Darvishi Sehtalani * Pages 161-195
    The present paper tries to analyze, compare, and contrast the grand strategy governing the foreign policy of Bush, Obama and Trump in the time span between 2000 and 2020. Our main hypothesis is that the grand strategies of all the three US presidents fall within the category of realism. The research method is library research in that a large volume of first-hand English and also Persian sources were collected and read concerning the question of the article. With this in mind, we considered realism as the main framework for research. Bush's foreign policy grand strategy seems to be realistic, along with traces of coercive diplomacy, pre-emptive war, and war against terrorism. Then, Obama's foreign policy strategy is apparently the continuation of Bush's main foreign policy line, i.e., realism, but in the case of Obama, along with traces of internationalism, interaction and multilateralism. Finally, Trump's foreign policy grand strategy is the continuation of that of Obama, but in Trump's case, it is accompanied by traces of neo-isolationism and unilateralism. To explain the differences in the grand strategies of these three presidents and present a conceptual model, we borrowed some lessons from cognitive science achievements, especially Eleanor Rosch's theory of “prototype" and Wittgenstein's theory of family resemblance, giving rise to the new conceptualization of category and categorization. We have considered the category of realism as a set of features that the grand strategy of Bush, Obama, Trump, or any other realist president, does not necessarily have to have all these features, and only these features. Rather, its outcome falls into this category. The result is an interdisciplinary model for determining the strategy of each of these three presidents in foreign policy, which is presented for the first time in this study, namely the model of the grand strategy of based on the theory of family resemblance and prototype.
    Keywords: Grand Strategy, U.S. Foreign Policy, Realism, Family Resemblance, prototype, George W. Bush, Barack Obama, Donald Trump